skip to Main Content

Bladluizen kunnen vanaf het voorjaar veel schade aanrichten aan allerlei gewassen. De diertjes voeden zich met plantensappen, die ze met hun zuigende monddelen uit het blad halen. De sappen van planten bevatten veel suikers en weinig eiwitten. Dit betekent dat bladluizen veel sap uit het blad moeten zuigen om aan voldoende eiwitten te komen. De overtollige suikers scheiden ze af in de vorm van een kleverige stof. Die wordt honingdauw genoemd. Honingdauw kan terechtkomen op bijvoorbeeld andere gewassen, auto’s, ramen en bestrating. Mensen ergeren zich vaak als zij hun auto parkeren onder bomen die vol met luizen zitten, omdat de auto dan helemaal plakkerig wordt van de honigdauw die erop valt.

Honingdauw trekt ook andere insecten aan, zoals wespen, vliegen, vlinders en mieren. Verder ontwikkelt zich in de honingdauw de schimmel roetdauw, in de vorm van een zwarte laag op de bladeren. Hierdoor kan de plant niet meer voldoende licht opnemen en wordt de groei geremd. Bovendien verliest het gewas aan sierwaarde van.

Naast groeiremming kunnen bladluizen andere ziektes overbrengen, zoals virussen die fataal zijn voor planten. Vooral na zachte winters kan in het voorjaar een ware luizenplaag ontstaan, waardoor de groei van diverse gewassen wordt belemmerd. Dit geldt zeker als de planten net uitlopen en de bladluizen zich tegoed doen aan nieuwe scheuten.
Bestrijding van de bladluizen

Lieveheersbeestjeslarven
Lieveheersbeestjeslarven worden al jaren succes vol ingezet voor de bestrijding van bladluizen, in openbare bomen, kwekerijen en tuinen. Ook de volwassen lieveheersbeestjes leven van bladluizen. Ze leggen hun eitjes in bladluizenkolonies. Als de jonge larven uitkomen, gaan ze direct op zoek naar bladluizen. De lieveheersbeestjes worden als jonge larven geleverd, kant-en-klaar in katoenen zakjes die aan bomen kunnen worden gehangen of aan struiken kunnen worden vastgemaakt.

Leverbaar in aantallen van 50, 100 en 250 larven per verpakking (zakjes en doosjes; voor particulier gebruik worden de lieveheersbeestjeslarven geleverd in een plastic doosje met 20 stuks). In de verpakking zit genoeg voedsel voor de larven om 10 dagen te overleven.

Voor de bestrijding van bladluizen in bomen gelden de volgende richtaantallen per boom:

  • 50 larven voor circa 10 m2
  • 100 larven voor circa 20 m2
  • 250 larven voor circa 50 m2

Wij adviseren u graag bij het bepalen van het in uw geval benodigde aantal larven.

Wanneer bestrijden
De beste tijd om lieveheersbeestjeslarven uit te zetten, is vanaf eind april, begin mei, als de eerste bladluizen zich aandienen. Let op de temperatuur; lieveheersbeestjeslarven worden actief zodra de temperatuur boven de 10° C is. In principe kunnen de larven tot september worden uitgezet.